Tälle sivulle on listattu vinkkejä kalusteiden käyttöön ja huoltoon sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mieltä askarruttavissa asioissa voit aina olla yhteydessä myös asiakaspalvelunumeroomme 010 2391 180.

Kysymykset ja vastaukset | Omakoneelliset kalusteet

Mitä huoltoa omakoneellinen kaluste vaatii? 

Vaikka omakoneelliset kylmäkalusteet ovat kohtuullisen huoltovapaita, ne vaativat kuitenkin säännöllistä puhdistusta. Hoitamalla kalusteitasi oikein, pidennät niiden käyttöikää ja takuuaika säilyy voimassa. Olemme listanneet alle lyhyen muistilistan, joilla pääset alkuun säännöllisten huoltotoimenpiteiden suorittamisessa!

Kuukausittaiset huoltotoimenpiteet

  • Tarkista, että kalusteen käyntiääni on normaali, ei sivuääniä (kolina tms.)
  • Puhdista lauhduttimen kenno aina tarvittaessa (ritilä yleensä kalusteen alaosassa).
  • Tarkista viemärilähtöjen ja sihtien puhtaus.
  • Tarkista tippaputki tukoksien varalta.
  • Pyyhi lika ja pöly pois kaikilta pinnoilta huolellisesti. Käytä mietoa puhdistusainetta, esimerkiksi laimennettua astianpesuaineliuosta (älä käytä klooripitoisia aineita).
  • Tarkista, että kaluste on täytetty enintään punaiseen täyttörajamerkkiin asti, ja että ilma pääsee kiertämään.

Vuosittaiset huoltotoimenpiteet

  • Kalusteen sulattaminen ja perusteellinen puhdistaminen suositellaan tehtäväksi ennen kesäkauden alkua. (Katso myös: ”Tuleeko omakoneellinen kaluste sulattaa säännöllisesti?”). Myös automaattisulatteiset kalusteet on hyvä puhdistaa sulatuksen yhteydessä. Mikäli kalusteessa on irroitettavat pohjapellit, poista ne ja siivoa lika ja mahdolliset jäänteet tuotteista.
  • Tarkista liitännät ja osien kunto silmämääräisesti. Jos havaitset poikkeavuuksia tai tehtävä vaatii tarkempaa tarkistusta, tai sen läpivienti vaatii sähköteknistä osaamista, ota yhteyttä meihin (yhteystiedot) tai pyydä oma huoltoliike paikalle.

Mihin sijoitan kalusteen?

Kuva kalusteen sijoittamisesta

  • Älä sijoita kalustetta muiden lämmönlähteiden välittömään läheisyyteen, suoraan auringonpaisteeseen, ulko-oven viereen tai ilmanvaihtokanavan alapuolelle (kalusteen ilmaverhon toiminta häiriintyy). Katso kuva klikkaamalla tästä!
  • Mikäli kalusteen lauhdutin on kalusteen katolla, täytyy sillä olla vähintään metri tilaa.
  • Huomioithan myös kalusteeseen merkityn täyttörajan. Katso esimerkkikuva klikkaamalla tästä!

Tarvitseeko omakoneellinen kaluste viemäriä? 

Useimmista kalusteista tippavesi poistuu haihduttamalla. Suuremmissa kalusteissa, kuten esimerkiksi CoolFlow®-järjestelmän kylmähyllyissä, haihdutusominaisuus on lisävaruste. Suurien kalusteiden osalta paras vaihtoehto on kuitenkin viemäriin johdettu sulamisvesi.

Mitä sähkötöitä omakoneelliset kalusteet vaativat? 

Useimmiten yksittäiset omakoneelliset kylmäkalusteet toimivat niin kutsuttuina Plug-In kalusteina, eli ne kytketään 230V pistotulppaliitännällä. Suuret kalusteet tarvitsevat 400V 3-vaiheisen syötön. Kysy tarvittaessa tarkempia lisätietoja kalustetiedustelun yhteydessä!

Voidaanko omakoneelliset kalusteet liittää omavalvontajärjestelmään? 

Yleisin tapa on varustaa omakoneellinen kaluste langattomalla lämpötila-anturilla. Tällöin ei kuitenkaan laitetta voi ohjata etänä, sen sijaan lämpötilatiedot tallentuvat järjestelmään ja ovat luettavissa etänä.

Tuleeko omakoneellinen kaluste sulattaa säännöllisesti?

Kyllä. Myös automaattisulatteiset kalusteet on hyvä sulattaa ja puhdistaa säännöllisesti.

Manuaalisesti sulatettava kylmälaite on sulatettava ja puhdistettava valmistajan ohjeiden mukaisesti vähintään kerran vuodessa. Suosittelemme ensisijaisesti noudattamaan kylmälaitteiden valmistajakohtaisia käyttöohjeita.

  1. Sammuta virta laitteesta ja irroita pistoke pistorasiasta.
  2. Tyhjennä laite. Anna laitteen sulaa rauhassa, vähintään 24h laitteesta riippuen.
  3. Kun laite on sulanut, poista roskat ja pese kaluste miedolla pesuaineella.
  4. Kuivaa kaluste sekä haihdutusallas ja tarkista viemäri. Käytä kuivaamiseen pehmeää kangasta.
  5. Käynnistä laite. Täytä uudelleen vasta, kun laite on saavuttanut asetuslämpötilan.

Kuinka usein lauhduttimen kennon suodatin tulee puhdistaa pölystä?

Lauhduttimen suodatin tulee puhdistaa pölystä vähintään 3 kk:n välein. Korvausilma kiertää kylmälaitteen lauhduttimen kautta, jolloin lauhduttimen kennon suodattimeen kertyy pölyä.

  1. Sammuta virta laitteesta ja irrota pistoke pistorasiasta.
  2. Irrota lauhduttimen edessä oleva suojaritilä.
  3. Puhdista lauhduttimen kenno pölystä ja irtoliasta joko imuroimalla tai varovasti harjaamalla.
  4. Kiinnitä ritilä takaisin ja kytke virta.

Mitä eroa on omakoneellisella ja hybridikalusteella?

Omakoneellista kylmäkalustetta voidaan käyttää ainoastaan omakoneellisena, eikä sitä voida tulevaisuudessa liittää osaksi liuoskiertoista järjestelmää. Jos kaluste on hybridi, sitä voidaan käyttää joko yksittäisenä omakoneellisena kalusteena tai liittää osaksi järjestelmää. Tätä varausta ei voida tehdä kalusteeseen jälkikäteen, vaan se on oltava tiedossa jo tilausvaiheessa. Jos suunnittelet tulevaisuudessa liuoskiertoisen järjestelmän toteuttamista, suosittelemme tekemään liitäntävarauksen kalusteisiin jo nyt, jolloin samoja kalusteita voidaan hyödyntää myös myöhemmin.

Kysymykset ja vastaukset | CoolFlow® kylmäjärjestelmä

Vaatiiko järjestelmä kompressorihuoneen?

Ei. Perinteistä kompressoripukkia tai -huonetta ei tarvita, jolloin arvokkaat neliöt saadaan tehokkaasti muuhun käyttöön.

Voidaanko kalusteita poistaa tai lisätä jälkikäteen?

Kyllä voidaan, mikäli nestejäähdyttimen teho riittää. Järjestelmä koostuu omakoneellisista kylmäkalusteista, joten siihen voidaan lisätä tai siitä voidaan poistaa kalusteita myös jälkikäteen. Jos kaluste on hybridi, sitä voidaan käyttää myös yksittäisenä omakoneellisena kalusteena ilman järjestelmää.

Tarvitseeko myymälä sulkea asennuksen ajaksi?

Järjestelmän asennus voidaan tarvittaessa suorittaa myös myymälää sulkematta. Työvaiheisiin ei kuulu juottamista tai tulitöitä, mutta asennustyö vaatii poikkeusjärjestelyjä tilasta ja remontin laajuudesta riippuen.

Mitä liuosta järjestelmässä käytetään?

40% monoetyleeniglykoliseosta eli samaa ainetta jota käytetään autoissa pakkasnesteenä.

Mitä huoltotoimia järjestelmälle voi tehdä itse?

 

  • Huolehdi järjestelmään kytkettyjen kylmäkalusteiden puhtaudesta.
  • Pumppujen ja likasuodattimien käsittely ja huolto kuuluu vain ammattilaisille. Pumput ja likasuodattimet ovat järjestelmän kriittisimpiä osia nestejäähdyttimen lisäksi.
  • Takuuajan päätyttyä suosittelemme tekemään huoltosopimuksen kylmähuoltoliikkeen kanssa.

CoolFlow järjestelmälle tehtävät huollot

  • Takuuaikana tehtävien suunnitelman mukaisten vuosihuoltojen järjestämisestä vastaa CoolFors.
  • Takuuajan päätyttyä suosittelemme tekemään huoltosopimuksen kylmähuoltoliikkeen kanssa ja noudattamaan CoolFlow huolto-ohjelmaa.

Kysymykset ja vastaukset | Tilaukset ja toimitukset

Mitkä ovat yleiset toimitusajat?

Toimitusajat vaihtelevat riippuen siitä, mistä ja mihin kaluste toimitetaan. Lahden varastolta toimitettavien tuotteiden toimitus aika on 1-3 päivää kaupan vahvistamisesta. Huomioithan, että tilausvahvistuksessa oleva toimitusaika on vasta arvio, ja lopullinen aikataulu vahvistetaan myöhemmin. Mikäli kaipaat lisätietoja toimituksesta tai sen ajankohdasta, ota yhteyttä niin autamme mielellämme!

Haluan muuttaa tuotteeni toimituspäivää

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 2391 180, niin selvitämme onko toimituspäivän muuttaminen mahdollista.

Mitkä ovat velvollisuuteni kalustetta vastaanottaessa

  • Tarkista, että kollimäärä ja vastaanotettava tavara vastaa rahtikirjaa.
  • Tarkasta, että pakkauksissa ei ole kolhuja. Mikäli pakkauksessa on kolhuja, pyydä kuljettajaa tekemään vaurioista merkintä rahtikirjaan. On ehdottoman tärkeää, että rahtikirjassa on todiste siitä, että vauriot ovat syntyneet jo kuljetuksen aikana eikä vastaanottamisen jälkeen. Ilmoita kaikista poikkeamista myös CoolForsille välittömästi.
  • Mikäli vasta kalusteen pakkausta purkaessa tuotteessa ilmenee kuljetusvaurioita tai itse tuotteessa on huomautettavaa, ilmoita siitä meille välittömästi, jotta saamme reklamaation tehtyä huolitsijoiden tiukkojen aikarajojen puitteissa.

Kaluste on rikkoutunut kuljetuksessa, miten minun tulee toimia?

  • Tarkista kollit huolellisesti niiden saapuessa. Jos pakkauksessa näkyy kolhuja, pyydä kuljettajaa tekemään vaurioista merkintä rahtikirjaan. On ehdottoman tärkeää, että rahtikirjassa on todiste siitä, että vauriot ovat syntyneet jo kuljetuksen aikana eikä vastaanottamisen jälkeen. Ilmoita kaikista poikkeamista myös CoolForsille välittömästi.
  • Mikäli vasta kalusteen pakkausta purkaessa tuotteessa ilmenee kuljetusvaurioita tai itse tuotteessa on huomautettavaa, ilmoita siitä meille välittömästi, jotta saamme reklamaation tehtyä huolitsijoiden tiukkojen aikarajojen puitteissa.

Kuljettajan mukaan lähtee palautettava kaluste, mitä minun pitää tehdä ennen kuin noutokuljetus saapuu?

Kuljetusliikkeen saapuessa noudettavan kalusteen tulee olla tyhjä, sulatettu ja valmiiksi pakattu kuljetusta varten, jotta sen lastaaminen sujuu viivytyksettä. Mikäli tarvitset apua kalusteen tyhjentämisessä, tuotteiden siirtämisessä uuteen kalusteeseen tai pakkaamisessa kuljetusta varten, sovithan siitä kanssamme ennakkoon, niin ajojärjestelijä pystyy huomioimaan sen reitin aikataulutuksessa.

Materiaalipankki